Všichni tu vůni milujeme, sbíhají se nám sliny, když procházíme kolem pekárny, kde právě vytáhli z pece čerstvý, křupavý a tak voňavý chleba. S chutí bychom si jej dali holý, jen tak, už jen kvůli té měkoučké střídce a tak nádherně křupavé kůrčičce. Tu vůni můžeme zažít i ve velkých hypermarketech s vlastní pekárnou, kdy občas potkáme pekaře, jak tlačí vozík nové várky napečeného pečiva přímo na obchodní plochu a začne ji vykládat do regálů nebo košů k tomu určených. Pečivo bývá ještě teplé, tak raději koukáme po papírovém sáčku, aby se nám v tom mikrotenovém nezapařilo.
Samozřejmě si tohle všechno můžeme dopřát i v pohodlí domova, také můžeme zažít tu opojnou vůni třeba čerstvě upečeného chleba. Umožní nám to domácí pekárna, která je pro tento účel jako stvořená. Můžeme v ní péct nespočet druhů chlebů, housek, rohlíků, vánoček, mazanců, vek, kynutých koláčů, baget, ale i marmelád, šťáv, jogurtů a jiných dobrot.
Abychom si pochutnali na čerstvém a vláčném chlebu podle našich představ, měli bychom si rozmyslet:
– jak velký chleba sníme (kolik je nás doma)
– z jaké mouky (bílé pšeničné, celozrnné, špaldové, žitné atd.)
– jestli máme rádi kváskový chléb nebo raději bezlepkový
– použijeme-li různá semínka (slunečnici, dýni, sezam, len, apod.)
– jak moc chceme horní kůrku vypéct
– z jakého materiálu by měla být pečící forma pekárny a kolik hnětačů by měla mít
Recepty bývají součástí domácí pekárny a v obchodech s potravinami koupíme k výrobě vše potřebné. Pakliže chceme chleba ze zdravějších surovin, než jen z běžné bílé pšeničné mouky, můžeme se poohlédnout v obchodech se zdravou výživou. Možností je také zajet do mlýna a koupit si mouku přímo tam, třeba ve větším balení, nebo namíchanou např. v poměru 1:1 pšeničná a žitná. Semínka, která chceme dát do chlebového těsta nebo jen nahoru, koupíme běžně v supermarketu, kvasnice také. Můžeme si také koupit již namíchanou směs na přípravu chleba, do které pouze přilijeme tekutiny a vše ostatní již necháme na domácí pekárně, která směs promíchá hnětači a perfektně upeče. U hotových směsí na chleba máme jistotu, že všechny suroviny jsou ve správném poměru a nehrozí tedy neúspěch.
Domácí pekárnu seženete v kterémkoliv obchodě s domácími potřebami nebo elektrem, v obchodních domech, ale i mimo ně. Cenově se pohybují v řádech od jednoho do několika tisíců korun, v závislosti na našich požadavcích, velikosti pekárny, množství nabízených programů a značce.
Takže pokud se už nemůžete dočkat na Vámi upečený, voňavý a křupavý chleba, neváhejte a zkuste si takový sami upéct a užít si ten pocit, kdy Váš domov naplní ta nenapodobitelná a přesto tak známá vůně.