Koření používáme všichni při každé přípravě pokrmů, aniž bychom možná věděli, z čeho koření vlastně je – jsou to části rostlin, nejčastěji plody, květy, kořeny, listy a poupata některých rostlin. Mají malou výživnou hodnotu, dá se říci, že téměř žádnou, ale našim pokrmům dodávají vůně, specifickou chuť a některé druhy koření povzbuzují chuť k jídlu, některé druhy dokonce zrychlují metabolismus.
Jaké koření byste určitě měli používat a jaké se do čeho hodí:
Majoránka:
– dovedete si představit klasický „bramborák“ bez majoránky? Asi většina lidí ne, ale používá se i do uzenin, játrových paštik, do nádivek, i do polévek, gulášů atd. Majoránka je jednoletá rostlina, na zimu si ji můžete usušit, nebo samozřejmě sušenou koupit
Bazalka:
– výborně se hodí ke zvěřině, rybám, ale nejvíce je oblíbená do salátů. Platí u ní to samé, jako u majoránky, je to také jednoletá rostlina
Libeček:
– hodí se do polévek i omáček, dejte si ovšem pozor, abyste to s ním nepřehnali, má velmi silné aroma
Kmín:
– nejen že se používá při vaření, např. při vaření brambor, při pečení kmínového pečiva, je samozřejmostí při nakládání okurek a jiných nakládaných pochutin, ale také upravuje zažívání, je vhodný při žaludečních kolikách, povzbuzuje činnost zažívacích orgánů
Koriandr:
– hodí se pro přípravu luštěnin, kapusty, mrkve, červené řepy a také do octů a olejů
Chilli:
– hodí se především při přípravě indické a čínské kuchyně a právě chilli může zrychlit Váš metabolismus, pokud se snažíte zhubnout
Kardamom:
– používá se do zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví, jeho chuť je nasládlá, zkuste si ho někdy přidat do kávy, udělá to s její chutí hotové divy, čaj s kardamomem je také dobrý proti únavě a stresu
Kari:
– je výborným dochucovadlem pokrmů indické kuchyně, v našich končinách ovšem jeho chuť „nesedne“ každému
Kopr:
– snadno si ho můžete vypěstovat na zahradě, je nedílnou součástí nakládaných okurek, a samozřejmě koprová omáčka se bez něho neobejde.